Mam wrażenie, że ocet jabłkowy jest u nas traktowany po macoszemu. Jego przygotowanie wymaga od nas nieco cierpliwości i zaangażowania. Jednak warto się przekonać bo to istny eliksir zdrowia. Już Hipokrates uważał go za naturalny antybiotyk i środek antyseptyczny. Stosowany do leczenia grzybicy, paznokci i brodawek. Ocet sprawdzi się także jako naturalny konserwant, ponieważ hamuje rozwój bakterii E.coli. Mam tu na myśli oczywiście ocet, który sami wykonamy w domu. Nie do końca ufałabym sklepowym produktom w tym zakresie.
Ocet jest świetnym produktem dla kobiet, które chcą utrzymać szczupłą sylwetkę, ponieważ przyśpiesza przemianę materii i wspomaga odchudzanie. W związku z tym świetnie oczyszcza organizm z toksyn i go zakwasza. Eliksir z octu jabłkowego zawiera m.in. żelazo, fosfor, miedź, potas, sód oraz witaminę A oraz witaminy z grupy B, C, E, P, bioflawonoidy i pektyny. Zmniejsza ryzyko chorób niedokrwiennych, ponieważ obniża cholesterol i poziom trójglicerydów.
Regularność posiłków, nawodnienie organizmu (2 litry dziennie), ograniczenie soli, dieta lekkostrawna z ograniczeniem przekąsek, umiarkowana aktywność fizyczna.
Przyrządziliście kiedyś ocet jabłkowy? Znacie inne właściwości?
Ocet jest świetnym produktem dla kobiet, które chcą utrzymać szczupłą sylwetkę, ponieważ przyśpiesza przemianę materii i wspomaga odchudzanie. W związku z tym świetnie oczyszcza organizm z toksyn i go zakwasza. Eliksir z octu jabłkowego zawiera m.in. żelazo, fosfor, miedź, potas, sód oraz witaminę A oraz witaminy z grupy B, C, E, P, bioflawonoidy i pektyny. Zmniejsza ryzyko chorób niedokrwiennych, ponieważ obniża cholesterol i poziom trójglicerydów.
Dieta octowa
Istnieje kilka zasad, które powinniśmy przestrzegać będąc na diecie octowej. Są to uniwersalne reguły, które należałoby wprowadzić w życie jeśli chcemy oczyścić organizm z toksyn i poprawić nasze samopoczucie,Regularność posiłków, nawodnienie organizmu (2 litry dziennie), ograniczenie soli, dieta lekkostrawna z ograniczeniem przekąsek, umiarkowana aktywność fizyczna.
Przygotowanie octu jabłkowego
Najlepsze jest wykorzystanie dojrzałych jabłek (np. antonówek), które zawierają właściwy poziom fruktozy. Jabłka (1,5 kg) należy opłukać i obrać. Wykorzystajmy do tego owoce z pewnego pochodzenia, Nie pryskane itp. Następnie zagotujmy 1,25 litra wody, dodajmy do niego 5 łyżeczek ciemnego cukru lub naturalnego miodu. Wszystko należy dokładnie rozmieszać aż do rozpuszczenia. W słoju należy umieścić skórki z jabłek, zalać letnią wodą z cukrem lub miodem. Następnie słój odkładany na 4 tygodnie, uprzednio umieszczając na słoju kilkukrotnie związaną gazę, żeby zabezpieczyć go przed muszkami itp. Zalecane jest mieszanie eliksiru co 2-3 dni drewnianą łyżka. Ocet jest gotowy kiedy przestaje się pienić. Po tym czasie ocet należy przelać przez sitko do butelek i szczelnie zamknąć.Przyrządziliście kiedyś ocet jabłkowy? Znacie inne właściwości?
Komentarze
Prześlij komentarz