Witajcie!
Patrząc za okno, wydawało by, że mamy jałowy czas na wszelkie zbiory. Okazuje się, że nawet w oczekiwaniu na wiosnę można znaleźć pozytywy. Zima to idealny okres na spacer do lasu po igliwie sosnowe, jodłowe oraz świerkowe. Igliwie bogate jest w duże ilości witaminy A, C oraz dodatkowe antyoksydanty.
Drobno posiekane młode igły stosuje się do marynowania mięs i ryb, aromatyzuje się nimi także alkohole. Gałązki kłujących zbiorów można także wykorzystać jako dekoracja do domowych atomizerów (na bazie olejków eterycznych, wody i kilku kropel alkoholu). Polecam.
Patrząc za okno, wydawało by, że mamy jałowy czas na wszelkie zbiory. Okazuje się, że nawet w oczekiwaniu na wiosnę można znaleźć pozytywy. Zima to idealny okres na spacer do lasu po igliwie sosnowe, jodłowe oraz świerkowe. Igliwie bogate jest w duże ilości witaminy A, C oraz dodatkowe antyoksydanty.
Nigdy jeszcze nie piłam herbatki z igliwia, a w swoim życiu piłam bardzo dużo herbat.
OdpowiedzUsuńCo powiesz na wspólną obserwację ?
http://natalie-forever.blogspot.com/
Natalio, zachęcam do spróbowania (zarówno wewnętrznie jak i zewnętrznie). Pozdrawiam
OdpowiedzUsuń